Brugd vid Styrsö september 2020

På morgonen lördagen den 26 september 2020 ringde Kustbevakningens båt KBV 316 till Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium. De observerade då en brugd som simmade omkring på ganska grunt vatten vid Halsvik på västsidan av Styrsö i Göteborgs skärgård. Hajen visade då inga tecken på att vara skadad. Tillsammans med undervattensfilmaren Christina Karliczek Skoglund (http://karliczek.net/) och forskaren Lars Gamfeldt från Göteborgs universitet åkte Björn Källström från GMBL ut till Styrsö i förhoppningen att få syn på hajen. När de kom fram till Halsvik hade hajen fastnat på grunt vatten. Tillsammans med Styrsöbor och andra från skärgården och Kustbevakningen påbörjade sett långt räddningsarbete som följdes av många åskådare på land och av svenska media. I klippen nedan berättas historien om räddningsaktionen. Det mesta av det filmade materialet är filmat av Christina.

Räddningsaktion på Västkusten hjälpte hotad haj – direktsändning i TV4.
Jättehajen har bogserats ut ur viken – försvann ner i havsdjupet. Artikel och filmer, SVT nyheter.
Brugd skapade uppståndelse vid Styrsö. Artikel och film i GöteborgsPosten.
SVT Helgstudion 27 september, Direktsändning från GMBL (02:19:25 in i programmet).

Rulla till toppen